Logo
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Robert Morgan's Avatar
    Robert Morgan Guest

    Default " Spark plugs are getting a sp

    " Spark plugs are getting a spark. I checked the gas line going to the top carburetor and it spits gas when the key is turned, but it doesn't even hint at wanting to start. I bought this boat from my dad, and it has been sitting up for about a year. One hint is even though it appears the carbs are getting gas, it never smells like it is flooded. Any thoughts would really be appreciated! "

  2. #2
    Join Date
    May 2001
    Posts
    1,678

    Default "Robert, Make sure that you

    "Robert,

    Make sure that you have strong spark first. You should be able to get the spark to jump a gap of 7/16 inch. Sometimes it looks like there is spark
    in the plug gap, but it is not really very strong.

    If the spark is good, you probably should remove the carbs and rebuild them properly. If the engine has been sitting for a year, there has to be some deposits in the carbs.

    It probably makes sense to do a compression test first, just to make sure you have an engine that will run.

    Tony"

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    southgate, mi,
    Posts
    113

    Default could it be a power pack?

    could it be a power pack?

  4. #4
    Robert Morgan's Avatar
    Robert Morgan Guest

    Default " Thanks! I've taken the

    " Thanks! I've taken the carbs off and got some of that gunk remover..you know..the kind of stuff you don't get on your skin or it eats it off! [img][/img] anyway, I've got the gasket kit and I'm going to replace those while I have it torn apart. I should be done in a couple of days (3 carbs). I'll have to check the distance the spark jumped, I really didn't notice how strong the spark was, I thought as long as it sparked I was good to go. shows what I know! Anyway - Thanks for the ideas, I'll keep you posted. If the carb cleaning doesn't do the trick, what do you think I should check next? Thanks in advance! "

Similar Threads

  1. 1971 ??? Mercury 110, 9.8 hp.. not firing
    By randyj in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 7
    Last Post: 08-25-2011, 10:42 AM
  2. not firing
    By Ben2008 in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 2
    Last Post: 06-22-2010, 03:35 PM
  3. Not Firing
    By rollercoaster in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 1
    Last Post: 07-01-2009, 09:59 PM
  4. 20 hp pull start mercury only firing on one cylinder
    By candres80 in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 11
    Last Post: 12-14-2006, 02:56 AM
  5. Mercury not firing
    By Wesley Clary in forum Outboard motors archive 2000-2004
    Replies: 5
    Last Post: 02-09-2003, 04:43 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •