Logo
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default Mercruiser 4.3 will not start ( no clicks, not even cranking)

    Hello everyone, i am still new to boats and trying to understand them. I have a 2010 Tahoe 5QI, about 150 hours usage, that i have been using for the last 3 years ( not a lot, 4-5 times a year). Never gave me problem till now, when i notice the starting battery was dead ( even thou was only 5 months old- no clue what happened). I bought a new battery and when i tried to start the engine nothing happened.
    It is a mercruiser MCM 4.3 litre. No cracking attempts, no clicking nothing, just the oil pressure alarm.
    Here is what i have done: change both batteries ( one is for trolling), checked all the fuses under the dash and on the engine ( it may be 25 or so) , all good; killer switch in "run" position, the gear in neutral. I have power to radio, lights, bilge pump, blower, trim, gas gauge. The power also is going to starter ( according to me voltmeter). i was thinking it may be the starter or the solenoid but i would thing that if that is the case then i would have a click, a noise, some indication that the engine is trying, but i have nothing.
    So i am out of ideas, not knowing what to do next.
    Any suggestions would be greatly appreciated!
    Thank you !

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    6,140

    Default Re: Mercruiser 4.3 will not start ( no clicks, not even cranking)

    Did you hook the new battery up backwards, even for a split second, and blow the main power cube fuse on the on the starter?
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Mercruiser/Mercury Certified
    Let the insanity begin.

  3. #3

    Default Re: Mercruiser 4.3 will not start ( no clicks, not even cranking)

    Than you for the answer Chris. I don't remember doing anything like that.
    in between i muted the oil pressure alarm and i identified a click that comes from the top of the motor it may be a circuit braeker that trips anytime i am trying to start the motor.i cant seem to upload a pic or a movie , i could have show you

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    6,140

    Default Re: Mercruiser 4.3 will not start ( no clicks, not even cranking)

    That is the slave solenoid clicking... Pull the black cover off the top and short the two large post together with a wrench/screw driver or something similar.... it should engage the starter... If it does, Disconnect the battery and replace the slave solenoid.
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Mercruiser/Mercury Certified
    Let the insanity begin.

Similar Threads

  1. 4.3 LX Starter clicks when trying to start.
    By duckhunter185 in forum Mercruiser Sterndrive Forum
    Replies: 26
    Last Post: 04-20-2020, 03:12 PM
  2. Boat clicks once, does not start?
    By NotAnExpert in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 1
    Last Post: 01-01-2019, 06:24 PM
  3. All of the sudden engine won't start, just clicks.
    By OwenT in forum Other Gas Inboard Mfgs IO and Sterndrive Questions
    Replies: 2
    Last Post: 09-16-2014, 01:05 PM
  4. 1995 Mercruiser 5.7L won't start, just clicks
    By chase8boats in forum Mercruiser Sterndrive Forum
    Replies: 7
    Last Post: 06-06-2010, 10:51 PM
  5. Mercruiser Lower Unit Alpha I clicks
    By Chasen in forum Mercruiser Sterndrive Archive
    Replies: 9
    Last Post: 05-13-2008, 11:54 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •