Logo
Get instant online access to repair manuals for your Mercury / Mariner outboard. Online Manuals
MercuryMariner
Order printed Mercury / Mariner service manuals — shipped to your door! Printed Manuals
MercuryMariner
Use engine diagrams to find & order parts for your Mercury / Mariner engine. Engine Diagrams
MercuryMariner
Find parts quickly with Mercury application guides. Quick Parts Guide
MercurySierraCDI
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default 1976 Mercury 1500 engine help

    Recently bought a 77 Glastron with a 150hp 6cyl on the back. The first 3 times out it ran great, some issues with dying while going into and switching from forward to reverse but would get the boat to 35mph no problem. It ran pretty low on fuel the last time out and today it wouldnít even get the boat on a plane. Sounds like itís only running on some of the cylinders. Iím going to change plugs and some other miscellaneous corroded wires but have some questions on unhooked tubing coming from front bottom of engine. Will post pics, if someone with some insight on this engine can help Iíd appreciate it
    Click image for larger version. 

Name:	98AC3325-007E-4CC4-AFC4-B71161E1B4AF.jpg 
Views:	9 
Size:	337.6 KB 
ID:	25081
    The yellow circled tubes are unhooked and am unsure what they go to and the blue circled wires are severely corroded and are coming from the stator I assume? Let me know what you guys think. Thanks

  2. #2
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    New Tripoli, PA, USA!
    Posts
    16,956

    Default Re: 1976 Mercury 1500 engine help

    "Tubes"?

    Those two yellow wires are for battery charging. Does your battery still crank it over okay? If not--since the ignition runs on a full 12 volts--that could be your problem.

    Jeff

  3. #3

    Default Re: 1976 Mercury 1500 engine help

    Yah it starts and runs no problem. The tubes are in the yellow highlighted circle in the pic. Iím not sure if they were connected to each other or what

  4. #4

    Default Re: 1976 Mercury 1500 engine help

    After looking at it more it appears the larger disconnected tube came from a fuel inlet area with a disconnect on outside of engine. It has been bypassed with prime ball and edelbrock fuel pump. Any possible insight as to why the engine may have started acting up out of no where? I’m going to look into fuel system and make sure everything there is fine and check spark on all cylinders.

Similar Threads

  1. 1976 1500 merc outboard
    By Seafair in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 0
    Last Post: 04-13-2016, 03:22 PM
  2. Mercury 850 Year 1976-77 Throttle and Engine Issue PLEASE Help!
    By brianmccarthy in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 8
    Last Post: 08-13-2013, 06:43 AM
  3. 1976 mercury 50 hp engine choke problem
    By Kddod in forum Boat Electrical Systems
    Replies: 1
    Last Post: 03-21-2011, 12:16 PM
  4. Looking For Fuel Mixture 1976 Mercury 1500 150 HP
    By Capn Joe in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 2
    Last Post: 02-10-2004, 06:02 PM
  5. Replies: 3
    Last Post: 05-27-2003, 10:47 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •