Logo
Results 1 to 14 of 14
  1. #1

    Default Ignition problem

    Hey guy’s,
    i have a 1989 Larson stern drive with a 165 hp Mercruiser which won’t start with the key I can start it useing a jumper on the celunoid. I took the ignition assembly of and tried to start it by jumping the ignition wires from the ignition assembly but had no luck. Any suggestions on what might be the problem?
    Thanks
    Mark

  2. #2
    Join Date
    May 2010
    Location
    DC Burbs/Maryland Eastern Shore
    Posts
    1,501

    Default Re: Ignition problem

    Any suggestions on what might be the problem?
    I have a 1989 Larson stern drive with a 165 hp Mercruiser

    There's the problem right there! Check ALL THE CONNECTIONS. An old boat will have corrosion issues. Replace switch if needed.
    Practicing the ancient art of ren-ching

  3. #3
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Spotswood, NJ, USA
    Posts
    4,595

    Default Re: Ignition problem

    12V from key switch to "start" position sends 12V to the slave solenoid first, the slave sends 12V to the main solenoid on the starter

  4. #4

    Default Re: Ignition problem

    Quote Originally Posted by Bt Doctur View Post
    12V from key switch to "start" position sends 12V to the slave solenoid first, the slave sends 12V to the main solenoid on the starter
    I replaced the slave solenoid, do you have a suggestion about what could be causing the ignition key to not start the boat?

  5. #5

    Default Re: Ignition problem

    I will clean connections, thanks!

  6. #6

    Default Re: Ignition problem

    Quote Originally Posted by o2batsea View Post
    Any suggestions on what might be the problem?
    I have a 1989 Larson stern drive with a 165 hp Mercruiser

    There's the problem right there! Check ALL THE CONNECTIONS. An old boat will have corrosion issues. Replace switch if needed.
    I will clean the connections and the key switch if necessary.
    Thanks

  7. #7
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Spotswood, NJ, USA
    Posts
    4,595

    Default Re: Ignition problem

    You need 12v from the wiring to the "B" post of the starter, with key on, you need 12v to the "I" terminal , in start you need 12v to the "S" terminal
    If you dont have a meter use a test light or make one from a panel light

  8. #8
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    5,336

    Default Re: Ignition problem

    Did they still use the 165HP engine in 1989?
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Mercruiser/Mercury Certified
    Let the insanity begin.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Spotswood, NJ, USA
    Posts
    4,595

    Default Re: Ignition problem

    go to the starter and jump the yellow/red wire to the main post with the battery cable. Starter must spin or you have a cable connection issue, main solenoid issue or a bad starter

  10. #10

    Default Re: Ignition problem

    Quote Originally Posted by Docksidemarineservices View Post
    Did they still use the 165HP engine in 1989?
    I think the 3.7 l 4 banger was 165 hp in some version at that time vs the straight 6

  11. #11
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    5,336

    Default Re: Ignition problem

    Quote Originally Posted by Dieter View Post
    I think the 3.7 l 4 banger was 165 hp in some version at that time vs the straight 6
    Yes, The lowest of the 3.7 HP ratings.
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Mercruiser/Mercury Certified
    Let the insanity begin.

  12. #12

    Default Re: Ignition problem

    I cleaned all the connections and realized wires were on the solenoid wrong. Thanks for the help there were some badly corroded connections and a couple loose.

  13. #13
    Join Date
    May 2010
    Location
    DC Burbs/Maryland Eastern Shore
    Posts
    1,501

    Default Re: Ignition problem

    This is just me, but after I clean all the connections I slob a ton of good old fashioned grease on them to protect them from moisture. So old school.
    Practicing the ancient art of ren-ching

  14. #14

    Default Re: Ignition problem

    I did just that. I learned that one along time ago.
    thanks again

Similar Threads

  1. 360 ignition problem
    By [email protected] in forum Chrysler Inboard and Sterndrive Forum
    Replies: 5
    Last Post: 08-02-2017, 04:43 PM
  2. 8hp ignition problem
    By lee_nelson in forum Suzuki Outboard Archive
    Replies: 1
    Last Post: 11-13-2008, 02:12 AM
  3. 350 ignition problem
    By fastimz in forum Mercruiser Sterndrive Archive
    Replies: 11
    Last Post: 07-09-2008, 11:36 AM
  4. Ignition problem
    By vhawk in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 3
    Last Post: 04-17-2007, 09:27 PM
  5. Ignition problem
    By boh521 in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 3
    Last Post: 04-25-2006, 09:12 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •