Logo
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default another water question

    I bought a 97 Bravo with a 2 year old 4.3 Volvo Penta inboard. First time in the water it had no power and the gray sludge in the oil from water. (I had fresh oil in it). I figured blown head gasket but found a stuck valve and bent pushrod. The gasket was good but it seemed like the bolts came out so easy I figured thatís where my leak was. I had the head pressure tested, resurfaced, valves ground and magnafluxed. I bought new head bolts. I put it back in the water and it ran great for about 10 min when I noticed steam coming from the vent tubes again. My compression is 180 +/- 5 psi. Iíve blocked all the hoses and put about 25 psi in the cooling system, no leaks and holds pressure. I made a block off plate for the exhaust and put 60 psi, no leak. We inspected the cylinders when the heads were off. The only thing Iíve found is the mating surfaces between the exhaust and the riser had a few thousandths difference. I would think the gasket would still seal this.

    Im at a loss as to where to look next. Iíve run it on the hose over an hour with no problems. Iím open to try any suggestions.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    New Tripoli, PA, USA!
    Posts
    15,650

    Default Re: another water question

    Might it just have a bunch of moisture still inside that has not boiled off?

    Hope so.

    Jeff

  3. #3

    Default Re: another water question

    I wish. That was my first thought until it kept steaming and I checked the dip stick and saw milk. I pulled the intake off last night and pressure tested it and it held pressure.

  4. #4
    Join Date
    May 2010
    Location
    DC Burbs/Maryland Eastern Shore
    Posts
    1,273

    Default Re: another water question

    Block. Sadness.
    Practicing the ancient art of ren-ching

Similar Threads

  1. Fuel water sep question
    By run out in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 03-21-2015, 05:32 PM
  2. Water pump question
    By dawgs in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 9
    Last Post: 04-26-2013, 12:28 AM
  3. water pump question
    By audidude in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 1
    Last Post: 04-12-2011, 11:32 PM
  4. Water question
    By joe_k in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 2
    Last Post: 08-10-2009, 01:41 PM
  5. 94 48 spl water pump question
    By cosmict in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 3
    Last Post: 10-04-2008, 01:30 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •