Logo
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Default Indmar assault 325 - takes 3 seconds to 9 seconds of cranking to start, runs perfect otherwise

    2008 Inmar Assault 325
    371hrs
    ran fine all summer, sat for a couple months. started taking more cranking time to start, anywhere from 3 seconds, to up to 10 seconds before starting

    i pulled a plug and watched the spark. the ECM GIVES NO SPARK WHILE ENGINE IS CRANKING....until the moment the engine starts. the moment i see the plug spark, the engine starts and runs fine.
    once running, it runs normal, doesn't die, idles smooth, normal power, etc.
    usually right before starting, a beep sound comes from the dash then stops, and then the engine light turns on for a second, then the light turns back off

    sometimes it wont start at all, unless i feed it water into the water intake port. if i have it in water or feed it water it start normally fairly quickly (3 to 6 seconds). if i dont have it in water, sometimes it will start right away and sometimes it wont start at all.
    i thought for a while there was a water sensor to protect the engine, but it used to start out of water fine.

    battery is brand new and kept on a battery tender, cranks over very strong
    battery terminal connections and clean and tight
    all plugs and wires look good
    i took the cap off the distributor and cleaned all connections, it didnt look bad in the first place though.

    seems like some sort of sensor or ECM issue. i dont know how to pull codes on this boat

    thanks
    -Phil

  2. #2
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Chaumont Bay, N.y., USA
    Posts
    5,445

    Default Re: Indmar assault 325 - takes 3 seconds to 9 seconds of cranking to start, runs perfect otherwise

    usually right before starting, a beep sound comes from the dash then stops, and then the engine light turns on for a second, then the light turns back off
    Ayuh,..... Could be as simple as the keyswitch is bad, passin' power to the starter, 'n not the ignition,.....
    especially if it normally beeps when ya turn the key "On",...

    Is there Power at the coil's tiny (+) terminal, when the key is turned to "On",..??
    Any Grease is Better,... Than No grease at All....

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Maryland - USA
    Posts
    7,103

    Default Re: Indmar assault 325 - takes 3 seconds to 9 seconds of cranking to start, runs perfect otherwise

    if the relays are all original, they are likely due for replacement....seems that you've isolated to cause to lack of spark....now to isolate the bad connection(s)....a scan tool or the RINDA software and cable is the best way to 'read' what the ECU sees....

Similar Threads

  1. 2011 indmar assault no start
    By ljackson in forum Other Gas Inboard Mfgs IO and Sterndrive Questions
    Replies: 14
    Last Post: 09-16-2017, 02:15 PM
  2. Clean Carb runs well for 10 seconds then choppy?!
    By JJsays77 in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 5
    Last Post: 05-19-2017, 10:01 PM
  3. 6HP starts, runs for 20-30 seconds, then shuts down
    By firsttimeboatowner in forum Yamaha Outboard Forum
    Replies: 0
    Last Post: 06-02-2014, 06:22 PM
  4. Nissan 6 HP runs for 5 seconds
    By sparkypks in forum Nissan Tohatsu Outboard Forum
    Replies: 5
    Last Post: 07-30-2011, 09:28 AM
  5. Tilttrim only runs for a few seconds and stops
    By fishfearme in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 3
    Last Post: 09-09-2007, 05:40 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •