Logo
Click for Honda Manuals, Parts and Model Guides!
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default Honda 15hp goes int limp mode then cuts out

    Have an 02 15hp honda that runs on muffs for 5 mins, then starts missing (sounds like its going into de-rate mode) then after about 20 seconds it cuts out.
    Only to restart first pull and repeat the process.
    Pumps water well and stays cool. Replaced the temp sender and oil sender seems fine.
    Is it a problem with the CDI?

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    temecula, ca., usa
    Posts
    2,612

    Default Re: Honda 15hp goes int limp mode then cuts out

    It could be CDI getting warm and malfunctioning. But you should eliminate other possible causes before buying a new one.
    Do you have a shop manual or a DVOM? Checking coil resistance values should be part of this troubleshooting.
    Also, try running the outboard with the engine cover off and see if anything changes.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Cincinnati, OH USA
    Posts
    4,172

    Default Re: Honda 15hp goes int limp mode then cuts out

    Have you pulled the thermostat and checked it? The thermostat may be stuck closed or full of debris and the motor may really be overheating....even though you say it is cool.

    Mike

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    temecula, ca., usa
    Posts
    2,612

    Default Re: Honda 15hp goes int limp mode then cuts out

    Mike's right (as usual).
    The engine is SUPPOSED to "de-power" and then, 20 seconds later, shut itself off if it's overheating. Just as you describe.
    You say it's running cool but we are asking how, exactly, are you determining that?
    Tell us what it is you do to evaluate the engine's temperature?

Similar Threads

  1. D3 160-AA Limp Mode issue
    By kingruar in forum Volvo Penta Diesel
    Replies: 1
    Last Post: 07-23-2017, 09:19 AM
  2. 2010 Honda BF115D Going into going into limp mode
    By travelingman in forum Honda Outboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 07-28-2013, 08:43 AM
  3. 115 Alarm and Limp Mode?
    By captb in forum Yamaha Outboard Forum
    Replies: 14
    Last Post: 09-28-2011, 06:36 AM
  4. BF40 Honda Limp home mode
    By fishingdale in forum Honda Outboard Forum
    Replies: 10
    Last Post: 07-04-2011, 12:29 PM
  5. EFI limp in mode
    By justinw in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 0
    Last Post: 06-05-2007, 11:54 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •