Logo
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Cool OMC 140HP SeaDrive - No Spark

    Hi,

    Had a problem with no spark, so I bought a new CDI ignition module. It is a perfect replica. However, after replacing it, I still have no spark at any of the 4 spark plugs. I believe that the stator is good as the yellow stator windings ohm out properly. However, there are two other brown wires off the stator that measure open. I also tested the kill switch wire and it tested ok. I don't have the manual for this year engine and can't identify their function. Does anyone out there know or have a suggestion?

    Thank you!

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    ontario
    Posts
    13,811

    Default Re: OMC 140HP SeaDrive - No Spark

    What kind of meter are you using ?--------The brown wires have to do with feeding a voltage pulse to powerpack for ignition.---And is the starter / battery / cables in good shape ?----Slow cranking on this motor means there will be no spark !

  3. #3

    Default Re: OMC 140HP SeaDrive - No Spark

    Thank you for your quick reply. I'm using a high quality digital voltmeter. The brown wires should have a resistance spec, but I don't know what it is. I was testing with a 200 ohm range setting. If the wires are the secondary of a pulse transformer, then the resistance would likely be higher than 200 ohms and I missed it. I will remeasure. The cranking speed is within spec at approx. 250 rpm.

  4. #4

    Default Re: OMC 140HP SeaDrive - No Spark

    I ascertained that the pulse transformer connected to the brown wires was an open circuit. I installed a new stator assembly. The pulse transformer on the new one measured 550 Ohms and the engine started perfectly!

    Thanks for the help.

Similar Threads

  1. 1990 225 seadrive need help with NO SPARK
    By Jbchrisman in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 11
    Last Post: 05-23-2017, 08:54 PM
  2. 1990 2.0L 140HP OMC SeaDrive Erratic Timing Light
    By richhills in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 0
    Last Post: 09-16-2011, 10:36 AM
  3. no spark Mercruiser 140Hp 3.0L
    By Anthomny Heaslip in forum Mercruiser Sterndrive Forum
    Replies: 24
    Last Post: 03-13-2011, 11:01 AM
  4. 140HP 1990 SeaDrive High Speed Overheating
    By richhills in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 5
    Last Post: 01-30-2011, 10:36 AM
  5. 1988 140hp no spark
    By reel_crazy in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 0
    Last Post: 07-08-2010, 06:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •