MarineEngine.com - Your online store for all types of marine engines and boat parts.
PHONE ORDERS
Monday - Friday
9:00 AM - 5:00 PM EST
Click for TOLL-FREE Number
Online Checkout
Special $9.95 Flat Rate Shipping
(800) 209-9624 | Home | Contact | Shipping | Returns | Cart View your shopping cart.
Part Number Search
Shop by engine/drive part number.
Original & matching parts for sale.
Manuals & Accessories
Shop by description, item number
or manufacturer's model number.
Boat Repair Forum Boat Repair Forum   Boat Video Gallery Video Gallery
   
Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Default MarinePower 8.1 EFI just stops running

    The engine starts fine when cold but just stops after it gets warmed up - temp guage is normal and the fuel pump clicks as normal but it will not restart - it will fire with a squirt of ether but will not start again until cold....could there be a defective safety switch or ?? - the boat is a very nice Gibson houseboat that belongs to a dockmate....

  2. #2

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    I have Marine Power 454's and there is a built in safety feature that will shut down engine if it overheats. I know you said temp gauge reads normal but maybe the manifold temperature switch is bad and shutting down the engine until it is completely cool.

  3. #3

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    Could be Vapor locking....

  4. #4

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    Does it not restart after you shut it off and then try to restart or does it cut off while running? If it won't restart after shutting off and it's hot then I would say vapor lock. I had same problem with my 454's and narrowed it down to the fuel line feeding the generator. Does this boat have a generator? Also, if it happens again try removing the gas caps and let the vapors escape and then try to restart. This seem to work for me until I installed a fuel cut-off valve on the generator fuel line or made sure that the fuel line was full of gas. It seems that when the generator fuel line was not pressurized vapor would flow back to the tank when hot and cause engines to not re-start. ( This assumes you have one tank for both engines and generator)

  5. #5
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    3,200

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    What you need to do is get a fuel pressure gauge attach it to your engine and check the pressure while it is running, leave it running and see what the pressure reads when it dies.
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Let the insanity begin.

  6. #6

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    Thanks - that sounds like the right next step - is there a valve somewhere in the fuel system to hook up the guage?

  7. #7
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    3,200

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    Is this a Multi port engine or TBI?
    Chris
    Dockside Marine Services
    Jersey Shore.
    Let the insanity begin.

  8. #8

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    Thanks for responding - the boat came without a manual for the engine but it's a 2002 Gibson with a MarinePower 8.1 vortec.....I am not near the marina but my friend says he changed the fuel filter today (refilled w/fuel) and now the engine will not fire at all....

  9. #9

    Default Re: MarinePower 8.1 EFI just stops running

    turns out it was the crankshaft sensor - a common problem on the early 8.1's - there was a recall as well....not hard to get to in a marine engine and at $60 - a cheap fix....

Similar Threads

  1. 1992 70HP Stops running after about 30 minutes
    By Oldie92 in forum Johnson Evinrude Outboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 11-02-2010, 06:37 PM
  2. Yamaha 99 Stops Running
    By sailjumanji in forum Yamaha Outboard Archive
    Replies: 3
    Last Post: 04-13-2009, 09:34 PM
  3. AQ120B stops running
    By jjlutzel in forum Volvo Penta Gas Archive
    Replies: 10
    Last Post: 10-31-2007, 11:21 PM
  4. 1995 8 hp Honda outboard stops running when put in gear
    By jan Ypma in forum Suzuki Outboard Archive
    Replies: 2
    Last Post: 01-28-2007, 05:16 PM
  5. Motor stops running
    By fulltime in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 5
    Last Post: 08-28-2006, 12:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •