MarineEngine.com - Your online store for all types of marine engines and boat parts.
PHONE ORDERS
Monday - Friday
9:00 AM - 5:00 PM EST
Click for TOLL-FREE Number
Online Checkout
Special $9.95 Flat Rate Shipping
(800) 209-9624 | Home | Contact | Shipping | Returns | Cart View your shopping cart.
Part Number Search
Shop by engine/drive part number.
Original & matching parts for sale.
Manuals & Accessories
Shop by description, item number
or manufacturer's model number.
Boat Repair Forum Boat Repair Forum   Boat Video Gallery Video Gallery
   
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    St Charles Missouri
    Posts
    1

    Default 89 bayliner 2.3 L cobra please help

    I have an 89 bayliner capri with a ford 2.3L cobra inboard motor. Just bought it this spring and was taking it out regularly, then I ran into a problem. We were out on the river all day, and when we pulled into the marina, the engine died. I tried to re start it but nothing. Then I tried to restart again and all I get is a click sound, and it doesn't even try to turn over. After the click, all electrical devices on the boat no longer work at all.

    I replaced the battery, and all the electric stuff (horn, blower ect.) all work fine. I try to start it again and- click- (coming from the motor). After the click, all electrical functions quit again. I turn the key again and it won't even click.

    If I disconnect the battery, then reconnect it, all electric is back until I try to start it, get the click sound, and all dies again until you disconnect and reconnect the battery, must be resetting some breakers when you do that I guess.

    We cleaned every piece of copper on the battery cables and the battery itself, and on the power cable running to the starter, still nothing.

    I removed the starter and had it tested at auto zone, they said it works so i put it back on. I took off my alternator and they do not know how to test it. I called a few boat part shops, they don't have a machine to test it. I'm thinking of ordering a new one.

    Does anybody know what my problem might be?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Tx.
    Posts
    80

    Default Re: 89 bayliner 2.3 L cobra please help

    Sounds more like a bad battery cable or conection. check the ground cable where it bolts to the block it may be loose or corroded. You could run a jumper cable from the battery neg to the block.
    Jeff:cool:

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Springfield, MO, USA
    Posts
    29

    Default Re: 89 bayliner 2.3 L cobra please help

    Quote Originally Posted by kountzelightdiesel View Post
    Sounds more like a bad battery cable or conection. check the ground cable where it bolts to the block it may be loose or corroded. You could run a jumper cable from the battery neg to the block.
    I had a similar problem several years ago, it turned out to be the BIG round cable connector on the left side of the engine ( looking from the stern) try pulling that apart and cleaning the connections.

    Hope this works for you.

  4. #4
    Join Date
    May 2010
    Location
    DC Burbs/Maryland Eastern Shore
    Posts
    818

    Default Re: 89 bayliner 2.3 L cobra please help

    Did you also clean the ground (negative) cable connection at the engine and battery?
    Practicing the ancient art of ren-ching

Similar Threads

  1. 1988 bayliner 5.0 omc cobra taking on water
    By tracmekanix in forum OMC Sterndrive and Inboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 06-19-2010, 11:06 PM
  2. 1988 2455 bayliner 57L OMC Cobra Cutting out to Idle
    By yukoner in forum OMC Sterndrive and Inboard Archive
    Replies: 16
    Last Post: 06-01-2009, 10:58 PM
  3. Omc cobra 89 bayliner
    By pocono97 in forum OMC Sterndrive and Inboard Archive
    Replies: 9
    Last Post: 10-17-2007, 01:25 AM
  4. Trimtilt problem 87 bayliner 50 Cobra
    By waynoharley in forum OMC Sterndrive and Inboard Archive
    Replies: 2
    Last Post: 06-29-2007, 11:24 AM
  5. Difficulty shifting on 1987 Bayliner Capri w 50 L OMC Cobra
    By rob52 in forum OMC Sterndrive and Inboard Archive
    Replies: 7
    Last Post: 06-14-2007, 11:40 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •