Logo
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Default rule 3700 has no pushing power

    Water just sits in the hose.
    The pump runs but I suppose is too weak to push the water.
    I can blow threw the hose just fine.
    It is wired up with a 10 gauge wire and a 20amp automatic switch
    I verified pump motor direction and power is good to the pump.
    Does Rule have a fixit program?
    Has any of you taken one apart to examine the brushes?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Maryland - USA
    Posts
    9,148

    Default Re: rule 3700 has no pushing power

    Every rule pump I've seen will pump water if its impeller is clean & spinning and the inlets/outlets are open.

    first check - impeller secure to the shaft?

    Second check - you said the (outlet) hose if fine - so check to make sure nothing has fouled the impeller and the strainer flows.

    last check - measure the current draw...a clamp on meter is ideal for a quick, non-invasive measurement. The current draw will vary with the head seen by the pump but should be close to the rated value (look on the pumps' data sheet) which will be much less than the recommended fuse size.

    No exchange/fixit program that I'm aware of. If the pump is still within the warranty window, they are usually pretty good about getting the replacement out fast.

  3. #3

    Default Re: rule 3700 has no pushing power

    found out the problem was not enough voltage.
    Pump is a 36 volt pump and I have a 12 volt system.
    So the person who sold it to me as a 12 volt pump is getting it back.
    And I will buy a genuine 12 volt pump.

Similar Threads

  1. Does anybody know how to rule out trigger coil, switch boxes? 1990 90hp
    By shinn in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 11-14-2010, 01:41 PM
  2. Help! Losing power while pushing full throttle
    By Larry123 in forum Nissan Tohatsu Outboard Forum
    Replies: 3
    Last Post: 05-10-2010, 07:01 AM
  3. Engine bogs after 3700 rpm
    By realbricky in forum Mercruiser Sterndrive Forum
    Replies: 4
    Last Post: 05-02-2010, 05:20 PM
  4. AQ130C wonbt rev over 3700
    By NWBoater in forum Volvo Penta Gas Archive
    Replies: 12
    Last Post: 08-23-2007, 01:48 AM
  5. Mariner 8 HP loses power when pushing the gas
    By Vincent in forum Mercury Mariner Outboard Archive
    Replies: 1
    Last Post: 04-27-2004, 10:06 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •