Logo
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Default "My Elgin seems to be overheat

    "My Elgin seems to be overheating.
    It is a 1947 3-1/2 HP water cooled model 58521

    It will run fine for a few minutes then stop... it will re-start easily but stop again. I cannot hold my hand on the hot cylnder head.

    There is a little hole in the lower elbow fitting at the tube on the left side (as you face the engine). See the photo. Warm / hot water squirts out of there in a strong stream.
    Is that the pee hole / tell tale?
    Does water squirt out there after it routes through the power head? If so, does this indicate that the water pump is working OK and that there is a blockage to the hot water trying to exit the motor? And where / what would that be and how to fix?

    Thanks for any suggestions,
    Tom
    "

  2. #2

    Default "OK guess no one knows about t

    "OK guess no one knows about these old ones so I checked out my own motor:

    YES that is the pee hole, water goes form the impeller through the power head, down the tube (where the pee hole is at the lower fitting) then to the exhaust.

    I disconnected the lower fitting and ran the motor momentarily, water gushed out nicely which shows the impeller (water pump) is fine.

    By the way everyone seems to ask about oil mixing, for this engine on the tag it says 3/4 pint of 30 weight oil per gallon, or 1/2 pint for trolling."

  3. #3
    Join Date
    May 2009
    Location
    Quartzsite, Az, usa
    Posts
    489

    Default "Don't forget that tag was

    "Don't forget that tag was printed when car oil was good enought to get 60 thou out of a new motor. You wouldn't want a brain opperation using 1940's equipment? That engine did have bronze bushings for main and rod bearings, so would not run lighter than 32/1 and would lean towards 24/1 oil mix with modern marine 2 stroke oil. If I recall, that motor did run pretty hot round the cylinder heads and put out a strong stream at the pee-hole. Some may have had a di-cast pump which would work till you tried to take it apart.

    You might try to slow down the water going thru the tube to the exhaist. This will sometimes help the cooling process.

    Then you may have an obstruction in the cylinder head gasket (you may not be able to find one). So if your still concerned, try taking the exhaust cover off (you can make that gasket) and run a wire thru the galley going to the cylinder head and see if there is an obstruction."

Similar Threads

  1. 1947 martin
    By porter1 in forum Other Outboard Motors
    Replies: 7
    Last Post: 03-18-2009, 11:59 PM
  2. 1947 crysler ace marine rm6
    By jakevr in forum Chrysler Inboard and Sterndrive Archive
    Replies: 6
    Last Post: 11-17-2008, 05:14 PM
  3. 1947 Sea King 5 plugs
    By webrx in forum Montgomery Wards Sea King
    Replies: 2
    Last Post: 10-12-2008, 01:23 PM
  4. 1947 2HP Evinrude need gas cap
    By Ed Tuccio in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 1
    Last Post: 11-02-2007, 01:47 PM
  5. 1947 Evinrude 4416 2HP Was running
    By Jeff Cates in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 2
    Last Post: 08-17-2006, 05:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •