MarineEngine.com - Your online store for all types of marine engines and boat parts.
PHONE ORDERS
Monday - Friday
9:00 AM - 5:00 PM EST
Click for TOLL-FREE Number
Online Checkout
Special $9.95 Flat Rate Shipping
(800) 209-9624 | Home | Contact | Shipping | Returns | Cart View your shopping cart.
Part Number Search
Shop by engine/drive part number.
Original & matching parts for sale.
Manuals & Accessories
Shop by description, item number
or manufacturer's model number.
Boat Repair Forum Boat Repair Forum   Boat Video Gallery Video Gallery
   
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Join Date
    May 2008
    Location
    , Michigan, US
    Posts
    13

    Default i winterized and put the boat

    i winterized and put the boat away last winter and everything ran fine. tried firing it up in the driveway with the muffs before we went out....no spark. i have power everywhere including to the coils. any suggestions on diagnosing? i am thinking power pack. any way to test the power pack? i hear its that 90% of the time. i would like to eliminate everything before i buy a power pack of this site. could it be the stator? anyway to rule the stator out by checking the reisitance? thanks in advance!!

  2. #2
    Join Date
    May 2009
    Location
    , florida,
    Posts
    81

    Default "Anyone of those heres more..t

    "Anyone of those heres more..timer base,key ,shift sw,senser coil,charge coil,kill sw,grounds,loose wires,broken wires,loose pin in plug ends,powerpack the least expensive first"

  3. #3
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Central West Florida
    Posts
    12,058

    Default Remove spark plugs. Disconnect

    Remove spark plugs. Disconnect the large RED electrical plug at the engine. Crank the engine by jumping the starter solenoid. Do you have spark now?
    Our questions require answers. If you refuse to answer our questions, how can we answer yours?

  4. #4
    Join Date
    May 2008
    Location
    , Michigan, US
    Posts
    13

    Default "yes- i jumped the starter and

    "yes- i jumped the starter and still no spark. my manual references diconnecting the black wire with yellow stripe, but it is part of a waterproof plug, so i can not disconnect it by itself. i have power to all coil packs, and it seems everywhere else. it would seem that if it were ignition it wouldn't even turnover, like the kill switch. i could be wrong, but it seems that way. it turns over great, just no spark. -thanks"

  5. #5

    Default the boat will still turn over

    the boat will still turn over without the kill switch. you should be able to disconect black and yellow at the ignition switch. i was told tether switch acts up. to push in and out 20 times or so. but if you can bypass the tether it would be a better check. i dont think i got power to coil when my tether was bad?

  6. #6
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Central West Florida
    Posts
    12,058

    Default Andy.... Did you disconnect th

    Andy.... Did you disconnect that large RED electrical plug before jumping the solenoid to crank the engine?
    Our questions require answers. If you refuse to answer our questions, how can we answer yours?

  7. #7
    Join Date
    May 2008
    Location
    , Michigan, US
    Posts
    13

    Default yes- i disconnected it.

    yes- i disconnected it.

  8. #8
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    lockhart, texas, US
    Posts
    5,811

    Default what engine?????...HP??

    what engine?????...HP??

  9. #9
    Join Date
    May 2008
    Location
    , Michigan, US
    Posts
    13

    Default "1990 60 hp evinrude, e60tlesm

    "1990 60 hp evinrude, e60tlesm. very confusing issue. no spark on any of the 3 cylinders, but it ran fine last fall when i winterized it. i have been told 90% of the time it is the power pack. i assume there is no easy way to rule out the power pack? my dad has a 1985 johnson, i would like to hook his power pack up to test it, but i don't think they are compatible based on the differnt model #'s."

  10. #10
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    lockhart, texas, US
    Posts
    5,811

    Default "no spark,via a spark test,aft

    "no spark,via a spark test,after disc red plug,using a hot batt??......power pack........."

  11. #11
    Join Date
    May 2008
    Location
    , Michigan, US
    Posts
    13

    Default "power pack was my gut feeling

    "power pack was my gut feeling. any insight on whether the brand matters ie. omc, mallory, sierra. are they all the same?"

  12. #12
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    lockhart, texas, US
    Posts
    5,811

    Default "i use---sierra---and omc (

    "i use---sierra---and omc (brp)very seldom,..do i need a fact repl---aftermarket,..sierra,is great..."

Similar Threads

  1. 1990 mariner 150 mag 2 no spark
    By SKINIT in forum Mercury Mariner Outboard Forum
    Replies: 1
    Last Post: 11-25-2010, 06:30 AM
  2. 1990 30 no spark
    By kylemich in forum OMC Sterndrive and Inboard Archive
    Replies: 14
    Last Post: 06-15-2009, 09:59 PM
  3. 1990 Evinrude 120HP weak spark Help Please
    By Still Bill in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 6
    Last Post: 08-31-2007, 10:24 AM
  4. 1990 Evinrude 120HP No spark when hot
    By Still Bill in forum Johnson Evinrude Outboard Archive
    Replies: 5
    Last Post: 08-27-2007, 09:47 AM
  5. Spark Plugs for a 1990 Evinrude 140
    By pete in forum Outboard motors archive 2000-2004
    Replies: 2
    Last Post: 06-27-2002, 05:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •