PDA

View Full Version : Yamaha sterndrive 43 V6 OVER HEATING



page_2006
06-23-2006, 08:43 PM
"Ok - just joined this forum and Im having a heck of a time diagnosing the problem with my EBBTIDE boat with 4.3 Chevy V6 stern drive,

PROBLEM : Submerge lower unit in a 35 gallon bucket of water. Engine starts right up - but heats up to 190 within 5 minutes, And theres no stream of water peeing out the lower unit weep holes like it should I get just spitting of air .

WHAT IVE DONE :
Checked ALL belts ( tight )
New Impeller
New circulating pump
New Thermostat (even tried with no thermostat)
Checked Risers (fine)replaced gaskets
Checked all coolant lines for implosions

Flushed weep holes in lower unit with garden hose from the RISER ( nice flow )

Removed output hose from impeller pump and she's pumping.

Removed coolant hoses from both sides of power steering oil cooler and flushed it AND the hoses . Checked the screen on the cooler as well - all clear.

Circulating Pump is pumping.
Bypassed the impeller pump and ran a garden hose right to the thermostat housing - engine temp was NORMAL and weep holes in lower unit were weeping.

QUESTIONS :
Is my power steering oil cooler clogged ?

My thermostat housing has 3 pieces
the cover - the middle( that the therm sits in)
and another block that two houses connect and run to UNDER the risers.... could this be blocked ??

What are the symptoms when the impeller pump fails ?? Leakage ???
I noticed that the impeller pump pumps at different speeds.

Look guys - I wasnt that familiar with these stern drives but in the past week Ive had quite the crash course - any help at all will be appreciated . Rob from Plymouth Ma."

1993_yamaha_stern_130
09-05-2006, 10:42 PM
Put a thermometer in the 35 gallon bucket. You might not have enough volume of water to keep the engine cool.